Het ABC van Gezondheid
22 juni 2020 

Het ABC van Gezondheid

Wat is gezondheid? Het is een simpele vraag. Maar denk er eens over na. Het is lastig te beantwoorden. De afwezigheid van ziekte ligt als antwoord voor de hand. Maar als je niet ziek bent, ben je dan optimaal gezond? Het ABC van Gezondheid is een complete definitie van gezondheid. In deze blog leg ik uit dat naast de Afwezigheid van ziekte, de Balans tussen opbouw en afbraak en de optimale Cyclus van een cel bepalen of je gezond bent.

Voeden en vasten

In een eerdere blog heb ik verteld hoe je lichaam werkt in cycli. Synchroon aan de cyclus van dag en nacht, loopt de cyclus van waken en slapen. En synchroon aan de cyclus van waken en slapen loopt de cyclus van voeden en vasten.  

 

Van al die drie cycli kun je de cyclus van voeden en vasten heel goed zelf controleren. Je kunt er immers voor kiezen om wel of niet te eten. Je kunt er niet voor kiezen of het dag of nacht is. Maar voeden en vasten kun je wel controleren. En daarmee kun je streven naar een optimale balans. 

 

Zowel voeden als vasten hebben een duidelijke invloed op je lichaam. Ze stimuleren ieder verschillende processen. In de figuur hieronder zie je het effect van voeden en van vasten in je lichaam.

Bron: Metabolic Flexibility as an Adaptation to Energy Resources and Requirements in Health and Disease 

Links in de figuur staat ‘calorie excess/ obesity’, hetgeen overvoeden betekent en rechts staat ‘caloric restriction/ fasting’, hetgeen ondervoeden of vasten betekent.

mTOR en AMPK

Het verschil in effect tussen voeden en vasten in je lichaam is direct te herleiden tot energie. Voeden verschaft je lichaam energie en vasten onthoudt je lichaam van energie. Voeden zorgt voor een energieoverschot in je lichaam en vasten zorgt voor een energietekort in je lichaam.

 

De twee belangrijkste sensoren in je lichaam die de energiestatus waarnemen zijn mTOR en AMPK. mTOR wordt geactiveerd door een energieoverschot. AMPK wordt geactiveerd door een energie tekort. 

Voeden is groei

Voeden stimuleert groei via mTOR. mTOR is een eiwit wat het proces van groei in gang zet in je lichaam. Dit gebeurt door de aanmaak van eiwit te stimuleren. Het leidt tot de groei van bijvoorbeeld nieuwe huidcellen of van nieuwe spiercellen. 

 

Voeden stimuleert ook de productie van insuline en insuline groeifactor-1 (IGF-1). Dit stimuleert mTOR en het bevordert de opname van glucose in je lichaam.Gecontroleerde groei in je lichaam is goed. Je hebt nieuwe cellen nodig om je lichaam jong te houden. Maar teveel groei is slecht voor je. 

 

Overexpressie van mTOR ligt aan de basis van het ontstaan van overgewicht, diabetes, kanker en neurologische aandoeningen zoals Alzheimer’s. Daarnaast versnelt mTOR het proces van veroudering. 

Vasten is afbraak

Calorierestrictie en vasten verlagen de energiestatus van je lichaam. Dit leidt tot een veranderde verhouding tussen AMP en ATP. Deze veranderde verhouding stimuleert een eiwit met de naam AMPK.

 

mTOR en AMPK hebben een tegengestelde werking. Je ziet dat terug in de figuur door de bruine lijn tussen beide vakjes. AMPK remt mTOR.

 

AMPK stimuleert FOXO genen. Activatie van FOXO genen beïnvloed de celcyclus en bevordert de sterfte en afbraak van ongezonde cellen. FOXO genen stimuleren ook de weerstand van je lichaam tegen oxidatieve stress. Dit ontstaat bij de productie van energie. FOXO genen hebben om deze reden een grote invloed op je levensduur.

 

AMPK stimuleert ook de aanmaak van sirtuïnes. Dit zijn eiwitten die er onder andere voor zorgen dat beschadigd DNA wordt gerepareerd. Sirtuïnes hebben een stimulerende werking op de afbraak van vetweefsel en remmen de productie van glucose in je lichaam. 

 

Via PGC1a stimuleren sirtuïnes de aanmaak van nieuwe mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales in je cellen. Het stimuleren van sirtuïnes heeft in tal van proeven een levensverlengend effect.

Het ABC van Gezondheid

Gezondheid is dus veel meer dan de Afwezigheid van ziekte. Gezondheid veronderstelt ook een goede Balans tussen opbouw en afbraak. Beide processen zijn even belangrijk voor onze gezondheid. Die balans zorgt voor een optimale Cyclus van iedere cel in je lichaam. Nieuwe gezonde cellen worden geformeerd en oude, niet gebruikte of ongezonde cellen worden afgebroken. Dit is het ABC van gezondheid. 

 

De beste en meest gemakkelijke manier om je gezondheid te optimaliseren is door de natuurlijke balans tussen voeden en vasten te herstellen. Dit doe je eenvoudig door time restricted eating toe te passen. 

 

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down