2 Verborgen Dikmakers
Als het over overgewicht en afvallen gaat, dan gaat het bijna altijd over hoeveel je eet.
Je bent te zwaar omdat je te veel eet en als je wilt afvallen, dan moet je gewoon minder eten.
Minder eten en meer bewegen.
Dat advies komt niet helemaal uit de lucht vallen. Wij zijn in de afgelopen decennia steeds een beetje meer gaan eten.
Dan lijkt het voor de hand gewoon minder te eten.
De vraag die daaraan vooraf gaat is de vraag waarom wij meer eten?
Wat is de reden dat wij structureel meer eten? En wat zijn de verbogen dikmakers in onze voeding?
Ons Voedsel Is Veranderd
Het antwoord is dat de samenstelling van ons voedsel drastisch is veranderd.
Wij eten tegenwoordig totaal andere dingen dan pak hem beet 200 jaar geleden.
De introductie van goedkoop te produceren zaadolie heeft ons voedselpatroon blijvend veranderd.
Het zorgt ervoor dat wij totaal andere vetten binnenkrijgen. Vetten met een andere structuur.
Wij krijgen veel meer omega 6 vetzuren binnen.
Een korte uitleg wat deze term betekent.
Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigd.
Het betekent dat er in de keten van deze vetzuren meerdere zogenaamde ‘dubbele bindingen’ zitten.
Op die dubbele binding tussen de koolstofatomen in de keten die het vet vormen kan zich dan geen waterstofatoom hechten.
Daardoor is het vet ‘onverzadigd’ met waterstof.
Omega 6 wil zeggen dat de eerste dubbele binding zich bevindt op het zesde koolstofatoom geteld vanaf de laatste atoom in de keten.
Omega is de laatste letter in het Griekse alfabet en we tellen dus vanaf de laatste atoom in de keten.
Omega 3 betekent dus dat de eerste dubbele binding zich bevindt op de derde koolstofatoom geteld vanaf de laatste in de keten.
Is dit lesje hogere scheikunde belangrijk?
Zeker.
Omega 6 En Omega 3
De scheikundige verschillen zorgen voor een groot verschil in effect van een vetzuur in je lichaam.
Omega 6 vetzuren verhogen de ontstekingsgraad in je lichaam.
Omega 3 vetzuren verlagen de ontstekingsgraad juist.
De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren in je lichaam is een belangrijke.
Die verhouding wordt onder andere gemeten in de membranen van je rode bloedcellen.
Gezond is een verhouding Omega 3/ Omega 6 is die van 1:1 tot maximaal 1:3.
Veel mensen hebben een ratio van 1:20 of zelfs hoger.
Veel te veel Omega 6 dus en veel te weinig Omega 3
Hoe hoger die verhouding oploopt, hoe groter de kans op overgewicht.
Niet alleen de ontstekingsgraad in je lichaam speelt daarin een belangrijke rol, ook de invloed van die verstoorde ratio op je vetstofwisseling, op het bruinen van wit vet en het overstimuleren van het endocannabinoïde systeem in je hersenen met een toename van je eetlust tot gevolg zijn allemaal van invloed op het ontstaan van overgewicht..
Zaadolie
We worden zwaarder omdat we meer eten en we eten meer omdat we de verkeerde dingen eten.
Voorop daarin staat al het voedsel gemaakt met grote hoeveelheden industrieel bewerkte zaadolie, zoals zonnebloemolie, raapzaadolie, palmolie en soja olie.
Naast al het fabrieksvoedsel moet je dan ook denken aan de ‘gezonde’ margarines, halvarine en bak- en braadproducten.
Dit wordt allemaal gemaakt met zaadolie wat boordevol zit met het Omega 6 vetzuur linolzuur.
In kleine hoeveelheden is linolzuur gezond voor je. In grote hoeveelheden sloopt het je lichaam.
Gezonde alternatieven voor zaadolie zijn kokosolie, roomboter en groene extra vierge olijfolie.
De Omega 3 vetzuren zitten in vooral grasgevoerd vlees, vette vis en in minder mate ook in walnoten en lijnzaad.
Tarwe
Een tweede factor in onze voeding die de kans op overgewicht en obesitas verhoogt is de consumptie van tarwe.
Van alle granen die je kunt eten, denk aan maïs en haver bijvoorbeeld, is tarwe direct geassocieerd met overgewicht.
Zelfs wanneer alle andere factoren die daarop van invloed zijn, zoals de vetconsumptie, de totale calorie inname en de suikerconsumptie gelijk worden getrokken, blijft de relatie tussen tarwe en overgewicht overeind.
Hoe meer tarwe mensen eten, hoe groter de kans is dat ze te dik zijn.
In plaats van bewust minder te eten kun je dus veel beter je eten ‘opschonen’ door voedsel gemaakt met zaadolie en tarwe gewoon te vermijden.
Dit zijn 2 onbekende dikmakers in onze voeding
En Suiker Dan?
Tegenwoordig is het vooral suiker dat in de media veel aandacht krijgt.
Suiker zou verslavender zijn dan heroïne en Nederland moet een suikertaks invoeren.
Ik moet altijd even diep zuchten als ik zogenaamd verstandige mensen hoor pleiten voor meer belasting.
Maar los daarvan, suiker is essentieel voor ons lichaam.
Sterker nog, zonder suiker in ons bloed gaan we dood.
Daarom is het voedsel beloningssysteem in onze hersenen zo ontvankelijk voor suiker.
Als je een lange tijd niets eet, dan breekt je lichaam zelfs spierweefsel af om er suiker van te maken.
Mensen gaan dood van de honger omdat hun lichaam uiteindelijk hartweefsel afbreekt om suiker van te maken om zo je hersenen te kunnen blijven voeden.
Je lichaam heeft dus suiker nodig, alleen niet in de hoeveelheid en zeker niet in de vorm die in het meeste bewerkte voedsel zit.
Daarnaast zorgt het eten van grote hoeveelheden suiker voor grote pieken in je bloedsuikerspiegel, wat weer tot schade aan de binnenkant van je bloedvaten leidt.
Suiker En Afvallen
Het eten van grote hoeveelheden suiker is dus ongezond voor je.
Maar je wordt er niet zo snel dik van.
Sterker nog, op de korte termijn heeft een hoog aandeel suiker (43%) geen nadelig effect op het afvallen wanneer de totale hoeveelheid calorieën maar onder controle wordt gehouden.
Let wel, dit is geen advies!
Maar het laat zien dat als zo vaak de ogen de verkeerde kant op zijn gericht wanneer het gaat om het aanwijzen van een oorzaak van een probleem.
De consumptie van suiker is niet gezond voor je, maar het is niet de belangrijkste oorzaak voor het immer toenemende overgewicht.
Dat komt doordat we de consumptie van natuurlijk vers voedsel hebben verminderd en er bewerkt voedsel vol met ongezonde vetten en tarwe ervoor in de plaats hebben gebracht.
Het aandeel bewerkte voeding is in 200 jaar gestegen naar wel 60% van onze dagelijkse voedselinname.
Ziekmakende Voeding
De toename van ziekten zoals obesitas, metabool syndroom, diabetes, pcos, hart- en vaatziekten, kanker en neurologische aandoeningen zoals alzheimers houden allemaal gelijke tred met de inname van bewerkt voedsel, met daarin een hoofdrol voor suiker, tarwebloem en zaadolie.
Wij eten geen eieren met spek meer voor ontbijt, maar een paar crackers met jam of een bordje brinta.
Wij gebruiken geen roomboter meer, maar margarine, halvarine en vloeibare bak en braadproducten.
Wij leggen geen groot stuk vlees op ons bord, maar eten een salade met quinoa en doen er een dressing op basis van raapzaadolie eroverheen.
Want dat is gezond….
Er Is Een Beter Manier
Als je gezond oud wilt worden, dan speelt voeding daarin een centrale rol.
Dat gaat in eerste instantie om wat je allemaal niet eet: hoopjes bewerkte meuk gemaakt met veel suiker, tarwebloem en zaadolie.
Wat je beter wel kunt eten leg ik uit in mijn boek Echte Mannen Diëten Niet
Echte Mannen Diëten Niet is het antwoord op de vraag hoe je als man een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam krijgt.
Zonder dieet, zonder calorieën te tellen en zonder een streng regime te volgen.
Dat afvallen naar een gezond gewicht is geen doel op zich.
Het is nodig om gezond oud te worden en zo lang mogelijk van het leven te genieten.
Echte Mannen Diëten Niet is gebaseerd op 4 Pijlers: https://emdn.nl/de-4-pijlers-van-echte-mannen-dieten-niet/
- Herstel de natuurlijke balans tussen voeden en vasten
- Eet oorspronkelijke voeding
- Ga met gewichten trainen
- Ga nuchter bewegen
De beste manier om met Echte Mannen Diëten Niet te beginnen is door mijn boek te lezen.
Klik hier voor meer informatie.
Literatuur:
An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy - PMC
Metabolic and behavioral effects of a high-sucrose diet during weight loss
The Science Of Sugar And Fat Loss
"Processed and ultra-processed foods increased from 60% of foods.Saturated fats from animal sources declined while polyunsaturated fats from vegetable oils rose. Non-communicable diseases (NCDs) rose over the twentieth century in parallel with increased consumption of processed foods, including sugar, refined flour and rice, and vegetable oils. Saturated fats from animal sources were inversely correlated with the prevalence of NCDs."