Beter dan Keto

Een van de belangrijkste stromingen in dieetland is het Keto Dieet.  Zeker in de laatste jaren heeft het Keto Dieet steeds meer bekendheid gekregen. 

Voor veel mensen is een ketogeen dieet hetzelfde als een laag koolhydraten dieet, maar een ketogeen dieet is iets anders. Een ketogeen dieet veronderstelt dat je door je voeding in ketose komt.  Een dieet is pas ketogeen wanneer de hoeveelheid ketonen in je bloed hoger is dan 0,5 mmol/L en dat is een minimale waarde. Wanneer je het plan goed volgt loopt dat op tot 3 mmol/L of zelfs iets meer.

Grote kans dat jij wel eens koolhydraten hebt geminderd in een poging om af te vallen.   Grote kans dat je toen de ketonen niet hebt gemeten.

Wat doet het Keto Dieet? 

Een ketogeen dieet beoogt een reductie van je bloedsuiker te bereiken, waardoor je hersenen zich niet meer kunnen voeden met enkel glucose. Om toch voldoende energie te kunnen genereren maakt je lever ketonen van vrije vetzuren. Die ketonen voeden vervolgens je hersenen.

Praktisch alle cellen in je lichaam gebruiken vrije vetzuren als energiebron, maar je hersenen kunnen dan niet. Vrij vetzuren komen niet door de bloed brein barrière. Ketonen wel. Het doel van en ketogeen dieet is je hersenen te voeden met meer ketonen. 

Begin 20e eeuw bleek dat kinderen met epilepsie minder last hadden van epileptische aanvallen wanneer ze een ketogeen dieet volgden. Dat dieet bestond hoofdzakelijk uit vet, een klein aandeel eiwit en nagenoeg geen koolhydraten.

Keto is gezond

Sinds die ontdekking is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van ketonen in je lichaam en naar het effect van een ketogeen dieet. Uit die onderzoeken komt naar voren dat ketonen in meerdere opzichten een superieure brandstof zijn voor je hersenen en dat ketonen je hersenen beschermen tegen oxidatieve schade. 

Het voert te ver die term helemaal uit te leggen, maar in je lichaam reageren stoffen met zuurstof en het resultaat van die chemische reactie is niet altijd positief. Net als ijzer ‘roesten’ wij van binnen ook een beetje en dat leidt tot schade in ons lichaam. Antioxidanten beperken die schade, ketonen doen dan ook. 

Een bekende keto onderzoeker is dr. Dominic d’Agostino. Hij deed veel onderzoek naar het effect van ketonen en het ketogene dieet op de progressie van kanker. De laatste jaren legt hij zich meer en meer toe op de prestatie bevorderende eigenschappen van ketonen en in het bijzonder van supplementen met ketonen. 

Dit is niet alleen interessant voor atleten, maar ook voor militairen die onder zware fysieke en mentale stress staan wanneer zij op missie zijn. Dr. d’Agostino zelf is ook een interessante man om te volgen. Niet alleen vanwege zijn onderzoeken, maar ook omdat hij een brute fysiek heeft, geregeld 3 dagen op rij vast en dan aan het einde gerust nog 220 kilo deadlift voor een setje van 5. Iemand die kennis en praktijk bij elkaar brengt.

Vasten en Keto

Zijn interesse voor vasten en ketonen is niet voor niets. Vasten en ketose zijn nauw met elkaar verbonden. Sterker nog, de beste manier om snel in ketose te komen is niet door middel van een ketogeen dieet, maar door te vasten. Je kunt zelfs weken op een keto dieet zitten en nog niet boven de 0,5 mmol komen, maar praktisch iedereen die een paar dagen niets eet ziet zijn ketonen stijgen.

De populariteit van het keto dieet komt dan ook niet door de positieve effecten van ketonen op je gezondheid. Keto wordt vooral gedaan om af te vallen en de meeste mensen die alle koolhydraten schrappen vallen inderdaad af.

Dat komt niet door de ketonen. Het komt ook niet door het weglaten van aardappelen of rijst. Het grootste effect komt door het weglaten van alle koek, snoep, snacks, zoutjes, frisdrank, vruchtensappen, brood, pasta en alle andere ongezonde bronnen van koolhydraten zoals patat, kroketten en chips.

Keto en minder eten

De meeste mensen halen normaal gesproken 60 tot 70% van hun dagelijkse energie uit koolhydraten. Wanneer je die hele groep schrapt uit je dagelijkse voeding, ga je automatisch minder eten. Dat is precies wat je terugziet in onderzoeken naar het effect van een ketogeen dieet. Proefpersonen eten spontaan minder calorieën.

Als je bijna geen koolhydraten meer eet, dan blijven eiwit en vet als enige twee macronutriënten over. Daar ga je dus automatisch meer van eten. Meer eiwit in je voeding helpt om meer lichaamsvet te verbranden. Een keto dieet laat je dus in totaal minder eten, maar zorgt wel voor meer eiwit in je voeding. 

Dat leidt tot gewichtsverlies.

Wanneer een dieet met weinig koolhydraten of met weinig vet een jaar lang met elkaar met elkaar worden vergeleken, dan blijkt er in het effect op gewichtsverlies helemaal geen verschil. Proefpersonen vallen evenveel af. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Keto en insuline

Het effect van een ketogeen dieet zit hem niet zozeer in de ketonen, maar in het verlagen van insuline. Minder koolhydraten betekent minder glucose en dat betekent minder insuline. Een ketogeen dieet verlaagt insuline en helpt op die manier insulineresistentie te verminderen. 

Die daling in insuline leidt vooral in het begin tot fors gewichtsverlies, omdat insuline de neiging heeft natrium vast te houden in je lichaam en natrium houdt vocht vast. Daarnaast slaat je lichaam glucose op in je spieren en voor iedere gram glucose houdt je lichaam ook drie gram vocht vast. Weinig tot geen koolhydraten betekent dat die glucose voorraad langzaam leegloopt en daardoor verlies je ook op die manier een hoop gewicht in de vorm van vocht.

Uiteindelijk betekent minder insuline ook dat het vermogen van je lichaam om vet te verbranden verbetert. Combineer dat met minder eten en je kunt een hoop gewicht verliezen.

Het nadeel van Keto

Het grote nadeel van een ketogeen dieet is dat je het effect teniet doet zodra je weer meer koolhydraten gaat eten. Het betekent dat je min of meer gevangen zit in een manier van eten die ervoor zorgt dat je nooit meer een patatje mag eten, of een ijsje, of sushi of vers gemaakte pasta om maar een paar dingen te noemen. 

Daarom zie je dat de meeste mensen een ketogeen dieet niet volhouden. Wanneer onderzoekers mensen thuis een ketogeen dieet laten volgen loopt de hoeveelheid koolhydraten langzaam op tot ongeveer 150 gram per dag. In mijn boek leg ik uit dat dit een min of meer normale, fysiologische hoeveelheid is welke aansluit bij de behoefte van je lichaam aan glucose.

Om de positieve effecten van een ketogeen dieet te bereiken hoef je geen dieet te volgen. De beste manier om insuline te verlagen is door te vasten. Niets verlaagt je insuline sneller en dit effect begint al nadat je 12 uur niets hebt gegeten. Hoe langer je vast, hoe verder insuline zakt. 

Je hoeft niet eens zo heel lang te vasten. De grootste veranderingen treden ergens tussen 18 en 24 uur vasten. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je bloedsuiker en insulinespiegel zakken.

Meer ketonen

Vasten is dus de beste manier om in ketose te komen en je lichaam te dwingen vet te gebruiken als primaire energiebron.

Je kunt de productie van ketonen nog extra stimuleren door een speciaal soort vet te eten: middellange keten vetzuren met 8 koolstofatomen. Een keten van 8 vetzuren, C8 in technische termen zorgt na een paar uur al voor een verhoging van de productie van ketonen. Je kunt C8 olie gewoon kopen via internet. Een volle eetlepel is voldoende.  

Zo ‘hack’ je jouw energiesystemen om snel in ketose te komen: C8 olie en vasten. 

Is dit nodig om af te vallen?

Nope.

Daarvoor heb je ook geen ketogeen dieet nodig. Minder koolhydraten eten en meer eiwit en meer gezonde vetten helpt wel, maar je hoeft niet voor de rest van je leven onder de 50 gram koolhydraten te blijven. Ergens tussen de 50 en 150 gram per dag is voor de meeste mensen optimaal. 

Beter dan Keto

150 gram koolhydraten per dag is nog steeds de helft minder dan de 300 gram die een Nederlandse man gemiddeld eet iedere dag. En van die 300 gram is ook nog eens 130 gram suiker.

Door vooral meer nadruk te leggen op voedselkwaliteit en minder bewerkt voedsel te eten met grote hoeveelheden suiker en snel verteerbare koolhydraten kun je gezond en lekker eten, zonder jezelf van alles te moeten ontzeggen.

Door vervolgens elke dag een langere periode te vasten dan te eten help je het lichaam om insuline te verlagen.

En wil je dan af en toe in ketose komen? Ga dan wat langer vasten en suppleer met C8 olie. Dan ben je in de regel binnen een dag of 2 in ketose en kun je daar zo lang in blijven als je wilt. Dat werkt sneller en beter dan een ketogeen dieet. 

Echte Mannen Diëten Niet

Wil je meer weten over vasten, een oorspronkelijk eetpatroon met meer eiwit en meer gezonde vetten, lees dan mijn boek en luister naar mijn podcast.

Wil je aan de slag met Echte Mannen Diëten Niet, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Doe dan mee met het EMDN Jaarprogramma. Dan begeleid ik jou een jaar lang, zodat je aan het einde van dat jaar in de beste vorm van je leven bent. 

Veel mannen kiezen ervoor om eerst het EMDN Bloedonderzoek te doen, voordat ze besluiten om mee te doen met het Jaarprogramma. Het bloedonderzoek van Echte Mannen Diëten Niet brengt 30 verschillende bloedwaarden in beeld en ik leg je precies uit wat de verschillende waarden betekenen, hoe de onderlinge verhoudingen iets zeggen over jouw gezondheid en welke risico’s er uit jouw bloedonderzoek naar voren komen. Op basis daarvan weet je precies waar je aan kunt gaan werken in het Jaarprogramma.

Lijkt je dit wat?

Vul dan de vragenlijst in via deze link. Dan plan ik een gratis adviesgesprek met je in en kunnen we jouw situatie bespreken en kun je zelf beoordelen of en zo ja hoe ik jou het beste kan helpen.