Vlees is Gezond

Vlees heeft een slechte reputatie gekregen. Niet alleen zou vlees slecht zijn voor je gezondheid, het zou ook het milieu zwaar belasten. Als alternatief worden er daarom steeds meer vleesvervangers aangeboden. Vega is een enorme groeimarkt.

Of jij wel of geen vlees eet is in eerste instantie een persoonlijke keuze. Je bent vrij om te eten wat je wilt. Maar de veronderstelling dat vlees ongezond is, of dat het houden van koeien, varkens en kippen belastend zou zijn voor het milieu is een hardnekkig misverstand.

Mensen eten dieren 

Wanneer je kijkt naar de voedingswaarde van dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en eieren, dan zijn dit de voedselbronnen die je lichaam nagenoeg alles geven wat je nodig hebt. Van essentiële aminozuren en essentiële vetzuren tot alle vitaminen en mineralen. Daar komt nog bij dat de voedingsstoffen in dierlijk voedsel in de regel veel beter opneembaar zijn dan dezelfde voedingsstoffen uit plantaardige bronnen.

Kenmerkend voor de evolutie van de mens is dat wij steeds meer dierlijk voedsel zijn gaan eten. Hoe meer dierlijk voedsel beschikbaar is, hoe meer wij er van eten. Hierdoor kregen onze voorouders grotere hoeveelheden essentiële aminozuren, omega 3 vetzuren en zink binnen. Deze stoffen zijn allemaal nodig voor de groei van onze hersenen.

Al deze voedingsstoffen in dierlijk voedsel hebben ervoor gezorgd dat onze hersenen steeds groter werden. Ook het koken van plantaardig voedsel heeft hieraan bijgedragen, omdat dit de opneembaarheid van voedingsstoffen vergroot.

De evolutionaire uitruil voor die grote hersenen van ons zijn kortere darmen. Door die korte darmen nemen we minder voedingsstoffen op in vergelijking met planteneters. Deze ontwikkeling was alleen maar mogelijk door het eten van meer dierlijk voedsel. 

Waar komt dan die slechte reputatie van vlees vandaan?

Dat heeft twee oorzaken.

Vlees en kanker

Uit sommige epidemiologische onderzoeken blijkt er een correlatie te zitten tussen de consumptie van rood vlees en het ontstaan van bepaalde vormen van kanker.

Het betekent dat uit die onderzoeken blijkt dat de groepen mensen die meer rood vlees eten vaker kanker krijgen. Dat op zich is zorgwekkend.

Maar in dat soort onderzoeken wordt geen onderscheid gemaakt tussen een hotdog en een biefstuk. Alles wat geen kip of vis is, wordt in die onderzoeken onder de noemer ‘vlees’ geschaard.

Het betekent dat al dat mooie vlees van de keurslager of die gras gevoerde bal gehakt op dezelfde hoop wordt gegooid als salami, kroketten of een fabrieks hamburger uit de diepvries.

Wanneer in andere onderzoeken het onderscheid tussen vers vlees en bewerkt vlees wel wordt gemaakt, zoals in deze studie en in deze, dan blijkt de consumptie van vers vlees juist gezond.

Vlees en het milieu

Een tweede reden waarom vlees uit de gratie is geraakt is de intensieve veehouderij. 

Door gericht beleid van de Nederlandse overheid en door Europese subsidieregelingen heeft er een enorme schaalvergroting in de landbouw plaatsgevonden. Daardoor worden er in de intensieve veehouderij duizenden dieren bij elkaar gehouden in een relatief kleine ruimte. 

Deze ontwikkeling komt ook omdat wij dieren steeds meer als een product zijn gaan zien. Daardoor is het welzijn van dieren ondergeschikt geworden aan het optimaliseren van de productie. Dit is niet alleen een onnatuurlijke situatie, uit het oog van dierenwelzijn is het ook onwenselijk.

Blije koeien

Het alternatief voor de intensieve veehouderij is grasgevoerd vlees van koeien (en varkens) die het hele jaar door buiten lopen, die niet worden bijgevoerd, geen antibiotica krijgen en die gewoon op een natuurlijke manier kunnen bevallen. 

Deze koeien en varkens hebben langer nodig om te groeien en ze leveren ook minder vlees op. Het gevolg daarvan is dat het vlees duurder is. Een kilo gehakt van deze blije koeien kost in de regel rond de 16 euro. Vergelijk dat met de kilo knallers voor 5 euro in de supermarkt en je snapt waar het verschil zit. 

Voor dat extra geld krijg je wel vlees van koeien die een goed leven hebben gehad. Vlees met een veel betere vetzuursamenstelling, dan het vlees in de supermarkt. 

Je kunt dit soort vlees inmiddels overal bestellen, zoals op sites als deze. Je kunt dan ook ambachtelijke leverworst, bloedworst, orgaanvlees en botten bestellen, om je eigen bottenbouillon te maken. 

Een gemiddeld gezin van 4 personen eet een halve koe in een jaar. Dat betekent dat wij heel Nederland kunnen voeden met ongeveer 2 miljoen koeien per jaar. 

Dat is de helft van het aantal koeien wat we nu hebben.

Je hebt dus helemaal geen vleesloze maandag of vegetarische alternatieven nodig. Gewoon terug naar de natuur. 

Het laten grazen van koeien op graslanden zorgt ook voor een optimale kwaliteit van onze bodem. Dat blijkt een belangrijk wapen tegen klimaatverandering. Sterker nog, het laten grazen van vee op graslanden zorgt ervoor dat de bodem meer CO2 opneemt dan dat de koeien produceren

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de natuur zijn gang te laten gaan.

Vlees is gezond

Vlees is goed voor je. Vlees is een goede bron van ijzer en vitamine B12, twee van de meest voorkomende tekorten in onze voeding. Daarnaast bevat vlees een relatief grote hoeveelheid zink, nodig voor de productie van testosteron en onmisbaar voor een goede immuunfunctie. 

Niet in de laatste plaats is vlees een goede bron van eiwit. De aminozuren uit vlees zijn nodig voor tal van fysiologische processen, waaronder een optimale functie van je schildklier. 

Vlees als onderdeel van een oorspronkelijk eetpatroon vermindert je kans op hart- en vaatziekten en diabetes en het helpt je om af te vallen.

Ons moderne eetpatroon bevat vooral veel bewerkte voeding, vol met suiker, snel verteerbare koolhydraten en industrieel gewonnen zaad olie. Dit is voeding zonder de voedingsstoffen die wij nodig hebben, maar met een hoop suiker en ongezonde vetten erin. Die voeding maakt ons dik en ziek.

150 jaar geleden aten we dat allemaal niet. Het bestond niet eens.

In plaats daarvan aten we vlees, eieren, roomboter, volle melk, groente, aardappelen en fruit van het land en eigen gemaakt brood van grof gemalen oergraan.

Wij hebben gezond eten onnodig complex gemaakt en wijzen naar de verkeerde dingen om dat te veranderen. Vlees past in een gezond eetpatroon. Het compleet vermijden van vlees vergroot je kans op depressies en het vergroot je kans op eetstoornissen.

Of jij uiteindelijk wel of geen vlees eet is je eigen keuze, maar de vleesvervangers die je tegenwoordig kunt kopen als onderdeel van de vega evangelie kunnen wat mij betreft de prullenbak in. 

Mijn advies is te eten wat rent, vliegt, zwemt en groeit in de natuur. Dan krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft en nergens teveel van.

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Roland  Broersen
Door

Roland Broersen

op 06 Nov 2021

Mooi verhaal Robbert, Ik ben sinds 3 weken bezig met EMDN en heb vlees ( en een Big GreenEgg) volop in mijn programma zitten, vlees van betere kwaliteit is key daarin. Meer dierlijke eiwittent. Ik ben 7 kilo kwijt en nu nog 23 te gaan, zonder dieet, zonder honger gewoon met je tips je podcast en je boek. De vier pijlers van je programma pas ik zo veer mogelijk toe en ik val van de ene in de andere verbazing. Waarom wist ik dit niet? Waarom is mij dit nooit verteld of uitgelegd? EMDN kwam voor mij op een heel goed moment. Dank voor je inzichten.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down