Het enige wat ik wil is mij weer goed voelen..

Dat is wat ik dacht toen ik uitgeput op een bankje zat. Ik had mijn vriendin net afgezet op de trein en ik was nog een klein stukje doorgelopen. Maar ik kon niet meer. Ik moest echt even gaan zitten en uitrusten. Toch had ik maar een paar honderd meter gelopen.

Ik heb zeker 15 minuten op dat bankje gezeten. Toen ben ik heel rustig naar huis gelopen. En ik ben in bed gaan liggen. Zo wil ik mij niet voelen dacht ik nog. Dit is niet wie ik ben.


Een paar weken voor die wandeling ben ik dood neergevallen in de sportschool. Mijn hart stopte letterlijk met kloppen. Een ernstige hartritmestoornis werd mij bijna fataal. 

Ik ben gereanimeerd en ik heb twee klappen van een AED gehad. Toen klopte mijn hart weer. Vijf dagen later ben ik aan mijn hart geopereerd. In de weken daarna drong de realiteit langzaam tot mij door. Het wordt nooit meer zoals het was.


Op enig moment na mijn hartaanval heb ik heel bewust de keuze gemaakt om niet meer te kijken naar wat er niet meer is. In plaats daarvan ben ik mij gaan focussen op wat er allemaal nog kan. 

Vijf maanden na mijn hartaanval bleek mijn vriendin zwanger. Iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden, gezien het feit dat ik mijn hormoonhuishouding flink heb verstoord. Toch bleek mijn lichaam meer veerkracht te hebben dan ik dacht. Wij zijn onwijs gezegend met een mooie, gezonde zoon.


Nu zijn we vier jaar verder en ik loop 10 kilometer hard zonder problemen. Ik ben bijna 50 en ik ben slanker en fitter, dan op mijn 30e. Ik ben van alle medicijnen af en zelfs mijn haar is minder grijs. 

Echte mannen diëten niet
Van 1994 tot en met 2010 heb ik aan Strongman wedstrijden gedaan. Ik heb vijf keer meegedaan met de Sterkste Man van Nederland en in 2004 was ik zelfs op drie na de sterkste.


Ik heb daarna de overstap gemaakt naar wedstrijd bodybuilding en stond 2016 nog op het podium. In die tijd heb ik veel sporters begeleid op het gebied van training en voeding. 


Groot en sterk zijn is nu geen ambitie meer van mij. Ik wil gewoon slank blijven, mij goed voelen en gezond oud worden. 
Ik zie een groot gat tussen wat wij als mensen nodig hebben voor onze gezondheid en ons geluk en hetgeen we collectief doen. Alle aandacht en energie gaat naar produceren,  consumeren en gemak. Er is weinig ruimte voor stilte, bezinning, zelfontwikkeling en rust.


Het gevolg is een immer groeiende groep mensen voor wie gezondheid en geluk geen vanzelfsprekendheid meer is. En het heeft er alle schijn van dat de zorg totaal geen passend antwoord meer heeft op de vragen die in deze tijd relevant zijn.

Het is mijn ambitie dat antwoord wel te geven en het blijvend te optimaliseren. Ik geloof in de zelfredzaamheid van mensen en ik geloof in onze onderlinge kracht en saamhorigheid. Zoals ik op tal van vlakken hulp nodig heb, kan ik andere mensen op dit gebied helpen.


Het resultaat is Echte Mannen Diëten Niet. Begonnen als concept en denkkader en thans een concreet programma waarin ik je aan de hand neem om je leefstijl in dienst van je gezondheid en je geluk te zetten. 

Bewustwording is de rode draad en wanneer je van impuls naar bewuste keuze gaat, is het eigenlijk heel makkelijk. Het geeft je ontzettend veel kracht en rust.


Het betekent wel dat je net als ik een beetje eigenwijs moet zijn, want het gaat soms tegen algemene adviezen in. Wat ik weet en wat ik leer, dat deel ik graag met je.
arrow_drop_up arrow_drop_down