De Supplementenwijzer

Een compleet overzicht van alle voedingssupplementen die ik gebruik en aanbeveel

"Gezonde voeding bevat alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft". Dit is een uitspraak die je vaak hoort of leest. Maar klopt het ook?
Toen wetenschappers de vijf meest populaire voedingspatronen door een programma haalden bleek dat je gemiddeld 27.575 calorieën per dag moet eten om alle micro-nutriënten die je nodig hebt in de minimale hoeveelheid binnen te krijgen.

Toen de onderzoekers de uitslag corrigeerden door de zes meest voorkomende tekorten weg te laten, bleef het getal van 3.475 calorieën per dag over.


Dus tenzij jij elke dag 3.475 calorieën aan gezond voedsel eet en dan ook de zes meest voorkomende tekorten suppleert, kom je hoe dan ook van alles tekort.


Het is onmogelijk alle 39 essentiële voedingstoffen in voldoende mate binnen te krijgen met alleen voeding. Supplementen zijn een must.
Hieronder staat in detail wat ik zelf gebruik en wat ik aanbeveel. Je kunt de verschillende supplementen meteen bestellen bij de leveranciers waar ik ze zelf ook koop door op de bestelknop te drukken.
Door van deze optie gebruik te maken krijg ik een kleine vergoeding, zonder dat het jou iets extra's kost. Daarmee houd ik dit advies up to date.

Essentiële Supplementen

De essentiële supplementen zijn zes voedingstoffen die in de Top 10 staan van meest voorkomende tekorten in je lichaam.


Je suppleert deze specifieke stoffen om tekorten te voorkomen. De ervaring leert dat er in een multivitamine niet voldoende van deze stoffen zitten.


Wanneer je eet volgens de richtlijnen van Echte Mannen Diëten Niet en je eet vooral eiwitrijk voedsel zoals vlees, kip, vis, eieren, volle zuivel, noten en daarnaast 500 gram groente en fruit per dag, dan krijg je vrijwel zeker voldoende ijzer, vitamine A, vitamine E en vitamine B12 binnen. Dit zijn ook veel voorkomende tekorten in je voeding.


Ik adviseer iedere volwassene aanvullend daarop deze zes stoffen dagelijks te suppleren in de doseringen die ik hieronder aangeef.

Vitamine D3 - 3000 iu

Vitamine D3 zit niet echt in je voeding. Het wordt door je lichaam zelf gemaakt onder invloed van de UV straling van de zon. Met cholesterol als basis wordt in je huid vitamine D gemaakt.


Alleen in de zomer is de zon van voldoende sterkte om optimaal vitamine D (80-120 nmol/L 25(OH)D) in je lichaam te krijgen. Dan moet je wel elke dag minimaal een half uur in de zon zitten met 40% van je lichaam ontbloot.


30% van alle genen in je lichaam hebben vitamine D nodig om tot expressie te komen. Een tekort aan vitamine D leidt tot een tekort aan testosteron.


De meeste mannen bij wie ik bloedonderzoek doe hebben een vitamine D tekort. Ik suppleer elke dag 3000 iu. Dat is hetzelfde als 75 mcg. Het hele jaar door.  Alleen als ik in de zomer op vakantie ga stop ik een paar weken.

Vitamine K2 - 75 tot 200 mcg

Vitamine D3 verhoogt de opname van calcium in je darmen. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op de goede plek komt: in je tanden en botten en niet in de wand van je bloedvaten (aderverkalking). 


Als je vitamine D3 suppleert adviseer ik je ook K2 te suppleren. Ik gebruik een hoge doseringen van 200 mcg per dag. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat deze dosering je bloedvaten soepel houdt. 

Je kunt ook volstaan met het suppleren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mcg.

Magnesium - 200 mg

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in het lichaam. Meer dan 300 enzymen in het lichaam hebben magnesium nodig.


Magnesium is onmisbaar in de productie van vitamine D. Magnesium is ook nodig voor het produceren van ATP, de enige bruikbare energiebron voor alle cellen in het lichaam.


Daarnaast is magnesium nodig voor het maken van DNA, RNA en de productie van eiwitten.


Magnesium is een calcium-antagonist en speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van de werking van calcium in het lichaam.


Magnesium is zowel nodig voor aanmaken van botmassa, als het minimaliseren van calciumafzetting in je bloedvaten. Magnesium houdt de functie van calcium in het lichaam in balans.


Zorg erbij magnesium suppletie voor dat je 200 mg elementair magnesium binnenkrijgt. De meeste supplementen bevatten 200 mg magnesium citraat of glycinaat. Slechts 10 tot 15% daarvan is elementair magnesium. De rest is de aminozuur verbinding die aan magnesium vast zit.

Zink - 20 mg

Zink is een ‘mannen mineraal’ bij uitstek. Het meeste zink in je lichaam vind je in je prostaat. Het is niet voor niets dat zinksuppletie correleert met een lagere kans op prostaatkanker. Zink speelt een belangrijke rol in het gezond houden van je prostaat. 


De antioxidant werking van zink heeft ook een beschermend effect op je hart en helpt aderverkalking te voorkomen.


Een tekort aan zink leidt tot een daling van je testosteronspiegel en het suppleren van zink bij mannen met een tekort aan zink verhoogt testosteron. Mede daardoor heeft zink een positief effect op je libido.


Daarnaast heeft zinksuppletie een positief effect op de productie van energie en op je uithoudingsvermogen.


Ik gebruik zink als onderdeel van een supplement met Quercitine, Vitamine C, Selenium en Koper.

Jodium - 150 mcg

Onze voeding bevat weinig jodium. Jodium bevindt zich vooral in de zee. Vis, schelpdieren en zeewier zijn de belangrijkste bronnen van jodium.


Jodium behoort daardoor tot de meest voorkomende tekorten in onze voeding. Daarom is al in de jaren '50 van de vorige eeuw besloten jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout.


Wanneer je echter weinig brood eet en zeezout gebruikt, dan is de kans klein dat je voldoende jodium binnenkrijgt.


Jodium is een bouwsteen van schildklierhormonen. T4 en T3 zijn de twee belangrijkste schildklierhormonen. De getallen 4 en 3 duiden op het aantal jodium moleculen dat in het hormoon is verwerkt.

Selenium - 100 mcg

Selenium is onder andere nodig voor de omzetting van schildklierhormoon T4 naar T3. T4 is niet actief in het lichaam. Pas wanneer dit wordt omgezet in T3 heeft het een direct effect op je energieverbruik.


Selenium is verder nodig voor het maken van glutathione peroxidase, een belangrijke antioxidant in het lichaam. Een goede manier om voldoende selenium binnen te krijgen is door elke dag vier paranoten te eten.


Ik suppleer selenium als onderdeel van een product gericht op het versterken van je weerstand. Daarmee krijg ik ook voldoende zink, koper en vitamine C binnen.