Vitamine K2

Tekorten in je voeding maken je ziek en versnellen je veroudering.

Overgewicht en chronische ziekte worden vooral veroorzaakt doordat we overvoed zijn met de dingen die we niet nodig hebben:

  • Suiker en vet 

en ondervoed zijn met wat we wel nodig hebben:

  • Vocht
  • Essentiële aminozuren
  • Essentiële vetzuren
  • Vitaminen
  • Mineralen

De meeste voedingsadviezen gaan over calorieën of over de macronutriënten eiwit, koolhydraten en vet. Hoe je voldoende micronutriënten binnen krijgt wordt compleet vergeten. 

Essentiële voedingstoffen

Je lichaam heeft elke dag 39 verschillende voedingsstoffen nodig. Chronische tekorten aan die stoffen leiden tot verstoringen in de energieproductie en dit zorgt onder andere voor verzuring en ontstekingen in je cellen. 

Deze tekorten verstoren ook het proces van methylering in je DNA, waardoor sommige genen niet meer goed tot expressie komen. 

Het gevolg is dat je ziek wordt en sneller verouderd. 

Gezonde voeding zorgt ervoor dat je overal genoeg van binnenkrijgt, zodat je lichaam niets tekort komt

Het voedsel wat wij eten bevat echter veel minder micronutriënten dan vaak wordt aangenomen. De manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd maakt dat er minder vitaminen en mineralen in zitten.

Dat leidt op de lange termijn tot chronische tekorten, ook al eet je ‘gezond’. 

Vitamine K2

Al meer dan 20 jaar adviseer ik daarom aan al mijn klanten 7 voedingssupplementen. Ik heb ze alle 7 verwerkt in het Jaarprogramma van Echte Mannen Diëten Niet. 

Het belangrijkste in dat rijtje is vitamine D3, maar met stip op nummer 2 staat vitamine K2.

Vitamine K2 is onderdeel van een groep K vitamines. Het bijzondere aan K2 is dat het een belangrijke rol speelt in de manier waarop calcium in je lichaam wordt verwerkt. 

In je darmen zitten receptoren voor vitamine D3 en wanneer die voldoende gestimuleerd worden verhoogt dit de opname van calcium. Vitamine K2 zorgt ervoor dat die calcium in je tanden en botten terecht komen en niet in je bloedvaten.

Uit deze studie:

Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in de cardiovasculaire gezondheid door de calciumhomeostase te reguleren. De effecten op het cardiovasculaire systeem worden gemedieerd door activering van het anti calcificerende eiwit dat bekend staat als matrix Gla-eiwit. 
In zijn inactieve vorm wordt dit eiwit geassocieerd met verschillende markers van hart- en vaatziekten, waaronder verhoogde arteriële stijfheid, vasculaire en valvulaire verkalking, insulineresistentie en hartfalen, die uiteindelijk de cardiovasculaire mortaliteit verhogen. 
Suppletie van vitamine K2 is sterk geassocieerd met verbeterde cardiovasculaire uitkomsten door de modificatie van systemische calcificatie en arteriële stijfheid. 

Aderverkalking

Aderverkalking is onderdeel van wat wij hart- en vaatziekten noemen. Niet alleen zorgt die verkalking voor een vernauwing van je vaten, het maakt je vaten ook stijf. Dat komt door de verhoogde opslag van calcium in de wand van je bloedvaten. 

Dit is waarom mensen met een hoge bloeddruk calciumantagonisten krijgen zoals nifedipine. Alle bloeddrukmedicijnen eindigt op ‘pine’ zijn calciumblokkers. Ze verminderen de opname van calcium. 

Calcium is nodig in je spiercellen om ze goed te kunnen laten samentrekken. Door calcium te blokkeren werken je spieren minder snel. Dat kan gunstig zijn voor een overbelast hart, maar het geeft vaak een hoop klachten in de rest van je lichaam. 

Vitamine K2 zorgt op een natuurlijke manier voor een betere calciumregulering. 

Suppletie met vitamine K2 gedurenden een jaar houdt je bloedvaten soepel. 

Bij vrouwen voorkomt suppletie met K2 verlies van botmassa na de overgang.

Uit de Rotterdam studie blijkt een duidelijke relatie tussen de inname van vitamine K en hart- en vaatziekten in het algemeen en aderverkalking in het bijzonder. 

De mensen met de hoogste inname van de K vitamines, hadden de minste hart- en vaatziekten. Dit verband bleef overeind toen de onderzoekers de uitslag corrigeren voor andere risicofactoren, zoals overgewicht, roken en diabetes. 

Kenmerkend voor vitamine K2 is dat de effecten pas merkbaar zijn na een lange tijd suppleren. 

K2 is dus een blijvertje. 

K2 is geen vervanging van een gezonde leefstijl

Vitamine K2 staat daarom in mijn lijstje van essentiële supplementen. Net als vitamine D3 zul je het niet zo snel terugvinden in een multivitamine en zeker niet in de dosering die in wetenschappelijke studies wordt gebruikt. 

Daarom adviseer ik je om K2 zelf te suppleren. Zeker wanneer je last hebt van hoge bloeddruk of je hebt aanleg voor slagaderverkalking, dan kan K2 je leven redden. Ik gebruik het elke dag.

Wat wel belangrijk is om te vermelden dat alleen suppletie niet voldoende is. Leefstijlfactoren spelen een grotere rol dan suppletie. Er zijn studies waarin suppletie met vitamine K2 niet zoveel doet. Dit zijn studies bij mensen met diabetes of mensen met vergevorderde aderverkalking, die verder niets doen op het gebied van leefstijl. 

Een pilletje met vitamine K2 heeft dan weinig zin. 

Maar wanneer suppletie onderdeel is van een leefstijlprogramma waarin alle aspecten die een rol spelen in het optimaliseren van je gezondheid aan bod komen, dan is K2 een game changer.  

Echte Mannen Diëten Niet is zo’n programma en op basis van de 4 Pijlers welke je kunt lezen in mijn boek, help ik jou een jaar lang om je leefstijl te veranderen. Zo bereik je een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam. Zonder dieet, zonder calorieën te tellen en zonder een streng regime te volgen. 

Voorafgaand aan het programma doen we een uitgebreid bloedonderzoek, zodat we alle tekorten kunnen opsporen en direct zien waar de belangrijkste aandachtspunten liggen. 

Zo zetten we het programma op scherp en zie je snel resultaat. Lijkt je dit wat? Klik dan op deze link en vul de vragenlijst in. Dan neem ik naar aanleiding daarvan contact met je op voor een gratis adviesgesprek. 

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen