Alcohol en Afvallen

Er is een onderwerp waar ik het niet vaak over heb. Ik noem het niet in mijn boek en ik heb er nog niet eerder een blog over geschreven: Alcohol en Afvallen.

Dat heeft een reden.

Alcohol heeft geen enkele functie in je lichaam. Het heeft geen positief effect op je gezondheid en het helpt je ook niet om af te vallen. Dus dan hoef ik het er eigenlijk niet over te hebben.

Toch krijg ik er een hoop vragen over.

Voor veel mannen is het drinken van alcohol belangrijk. Ik spreek geregeld mannen die dagelijks wijn drinken en die het heel lastig vinden om geen alcohol te drinken wanneer ze op een verjaardag zijn.

Het drinken van alcohol is de norm voor veel mensen en dat roept de vraag op, mag ik nog een biertje drinken als ik af wil vallen?

Wat is het effect van alcohol op je lichaam?

De relatie tussen alcohol en afvallen begint bij het effect van alcohol op je lichaam. Daar zijn een hoop onderzoeken naar gedaan en die spreken eigenlijk voor zich.

Alcohol verhoogt de productie van vrouwelijke hormonen in het lichaam van een man.

Alcohol verlaagt je testosteronspiegel.

Uit een vijf jaar durende studie waarbij meer dan 370.000 mensen zijn gevolgd blijkt dat alcohol het risico op hart- vaatziekten vergroot.

Zelfs matige alcoholconsumptie (1 tot 2 glazen per dag) verhoogt al je sterftekans.

Alcohol vermindert de kwaliteit van je slaap. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-2/101-109.htm

Alcoholgebruik, afhankelijk van de hoeveelheid die je drinkt, draagt bij aan het ontstaan van hoge bloeddruk, een hoog vetgehalte in je bloed (triglyceriden), insulineresistentie, leverziekte en zelfs bepaalde vormen van kanker.

We kunnen dus met zekerheid vaststellen dat alcohol niet gezond is voor je!

Alcohol en Afvallen

Het drinken van alcohol kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. De onderzoeken zijn echter niet allemaal eenduidig. In sommige gevallen leidt overmatig alcoholgebruik juist tot ondervoeding.

Wanneer je alcohol drinkt dan zijn een paar dingen duidelijk.

Alcohol is een lichaamsvreemde stof en je lever is hard aan het werk de alcohol af te breken. Je lichaam stopt daardoor met het verbranden van vet. Vet uit je voeding gaat dus rechtstreeks naar je vetreserves.

In de regel leidt alcoholgebruik ook tot meer honger en minder verzadiging.

Door de effecten van alcohol veranderen je cravings. Niemand krijgt trek in een salade na het drinken van alcohol, maar je krijgt wel trek in patat of ander vet en zout eten.

Een sterke relatie tussen alcoholgebruik en overgewicht zie je vooral bij mannen. Daarnaast zie je bij mannen de meest sterke relatie tussen de consumptie van bier en die typische mannen buik, ofwel buikvet.

Als je de literatuur erop naslaat vind je geen enkele positieve relatie tussen alcohol en afvallen. De verbanden die er zijn, die zijn allemaal negatief. Alcohol en afvallen is geen goede combinatie.

Sterker nog, je kunt sneller afvallen als je gewoon geen alcohol drinkt.

Wat vind jij belangrijk?

Niemand drinkt bier, wijn of sterke drank omdat het goed voor je is. Niemand drinkt alcohol omdat ze willen afvallen.

Je drinkt het omdat je het lekker vindt en vanwege het effect van de alcohol. Alcohol helpt je te ontspannen, je bent minder geremd in je sociale contacten en als je maar genoeg drinkt is uiteindelijk alles leuk.

De vraag is dus vooral, wat vind je belangrijk?

Als een gezond gewicht en een platte buik het belangrijkste is, dan adviseer ik je geen alcohol te drinken tot je dat hebt bereikt. Alcohol en afvallen gaan niet goed samen.

Mocht je inmiddels een gezond gewicht hebben en je wilt nog steeds een drankje af en toe, dan is mijn advies dit te beperken tot 1 of 2 glazen per week. Denk aan een lekker biertje of een goed glas wijn in het weekend.

alcohol en afvallen

Echte Mannen Diëten Niet

Als ik de bloedonderzoeken die ik elke week zie op een rij leg, dan zitten daar echt geen mannen tussen die ik bier of wijn zou adviseren.

Een gezond lichaam vergeeft je dat ene biertje wel. Een ongezond lichaam loopt daardoor schade op.

[afbeelding] bier en lichaam

Als jij nu 20 kilo te zwaar bent en je veters niet kunt strikken zonder blauw aan te lopen, dan is je biertje echt je minste zorg.

In het Online Leefstijl Transformatie Programma zit daarom een challenge om 12 weken geen alcohol te drinken.

De feedback op die challenge is geweldig.

Het blijkt voor veel mannen echt een overwinning op zichzelf om drie maanden geen alcohol te drinken. Het heeft een significant effect op hun gezondheid en op hun zelfvertrouwen.

Het kost ze uiteindelijk ook geen moeite meer en ze hebben niet het gevoel nog iets te missen.

Dat komt vooral omdat je lichaam je de juiste feedback gaat geven. Simpel gezegd, je voelt je gewoon veel beter wanneer je goed voor jezelf zorgt.

Als jij ook wilt stoppen met alcohol en blijvend wilt afvallen, dan kun je meedoen met dit programma.

Dan neem ik je stap voor stap mee door het proces om een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam te krijgen.

Iedere week krijg je van mij een nieuwe video te zien met daarin één simpele opdracht. Dat is telkens de kleinst mogelijke stap die je kunt nemen om weer resultaat te zien.

We doen dat 50 weken achter elkaar en aan het einde van dat jaar heb je een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam.

Je weet ook precies hoe je dat voor de rest van je leven kunt vasthouden.

De eerste stap om met ons mee te doen is deze vragenlijst in te vullen.

Ik lees je antwoorden met aandacht en neem naar aanleiding daarvan contact met je op een voor gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen