Plastic Maakt Je Dik

In 2017 verscheen het verslag van een studie waarin de schokkende ontdekking werd gedaan, dat in de afgelopen 50 jaar de kwaliteit van sperma bij mannen wereldwijd met maar liefst 50% is gedaald.

Dat wij mannen nog maar de helft zo vruchtbaar zijn als 50 jaar geleden kreeg destijd in de media enorm veel aandacht. De onderzoeksleider Dr. Swann schreef er een boek over met de titel ‘Countdown’. Daarin legt zij uit, dat als deze trend zich doorzet, wij aan het aftellen zijn naar ons eigen uitsterven.

In haar boek noemt dr. Swann onze blootstelling aan chemicaliën als één van de belangrijkste oorzaken.

Ftalaten

In de lucht, in het drinkwater, in ons voedsel en in de verzorgingsproducten die wij gebruiken zitten chemicaliën die ons hormonale systeem compleet verstoren. Deze chemicaliën worden ‘Endocrine Disrupting Chemicals’ genoemd, kortweg EDC’s.

Het meest problematisch zijn de ftalaten. Probeer dat woord maar eens hardop uit te spreken zonder je beeldscherm onder te spugen. Het is geen schrijffout. Ftalaten zijn stoffen die plastic zacht maken. Ze worden daarom ook wel weekmakers genoemd.

Een kenmerk van deze stoffen is dat ze in jouw lichaam de receptoren voor testosteron bezetten. Als dat gebeurt, dan kan testosteron zijn werk niet meer doen.

EDC’s zitten onder andere in water uit plastic flesjes. Van de 18 die er zijn onderzocht, bleken er 16 van dit soort hormoonverstoorders te bevatten.

Sommige van deze stoffen in het water remmen de werking van de receptor voor testosteron met meer dan 90%.

In oktober 2021 verscheen een studie waarin onderzoekers voor het eerst ook keken naar de hoeveelheid ftalaten in fast food. In 81% van de 64 fast foods (hamburgers, pizza’s, patat en burrito's) zitten deze chemicaliën ook.

Plastic maakt je dik

Wanneer dit soort stoffen de testosteronreceptor in je vetcellen bezetten, dan remt dit de positieve werking van testosteron op je lichaamsvet.

Testosteron remt de groei van die vetcellen. Je vetcellen groeien en krimpen elke dag. Minder groei betekent een netto afname van je lichaamsvet.

Daarom zie je bij mannen die testosteron gebruiken dat ze spontaan vet verliezen. Ook al veranderen ze helemaal niets, ze worden steeds slanker. Het effect van testosteron op je vetcellen verklaart ook waarom mannen gemiddeld minder vet op hun lichaam hebben dan vrouwen. Vrouwen maken veel minder testosteron aan dan mannen.

Meer testosteron betekent dus minder vet. Maar de chemicaliën in plastic doen dit effect van testosteron teniet. Ze zorgen ervoor dat testosteron zich niet kan hechten aan de receptor, waardoor je vetcellen ongeremd kunnen blijven groeien.

In je spiercellen stimuleert testosteron juist de groei van nieuwe cellen. Als de receptor voor testosteron in spiercellen geblokkeerd wordt, dan betekent dit dat je geen nieuwe spiercellen aanmaakt.

Het gevolg van beiden is dat je kracht en spiermassa verliest en langzaam maar zeker steeds vetter wordt.

Stop met plastic

De mate waarin blootstelling aan chemicaliën een rol speelt in jouw overgewicht kan niemand je vertellen. Maar als de kwaliteit van ons sperma met 50% is gedaald, wat is dan het effect van deze chemische castratie op ons gewicht en onze gezondheid?

Feit is dat we niet alleen steeds minder vruchtbaar zijn geworden, we maken minder testosteron aan en zijn gemiddeld dikker en zieker dan 50 jaar geleden.

Dat heeft meerdere oorzaken, maar onze blootstelling aan al die chemische troep is er zeker één van.

Hoe verminder je de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen?

  • Stop met het eten en drinken uit plastic
  • Stop met het eten van fast food

Gebruik geen plastic bekers, borden of bestek en bewaar je eten niet in plastic bakken. Warm ook niets op in plastic.

Gebruik glazen, echte borden en ijzeren bestek. Bewaar je eten in glazen bakken.

Het vermijden van je blootstelling aan EDC’s is 1 van 7 stappen van de Testosteron Leefstijl.

In mijn nieuwe boek leg ik je uit hoe je in 7 stappen testosteron kunt optimaliseren. Deze 7 stappen zijn onderdeel van het Jaarprogramma van Echte Mannen Diëten Niet.

Dit leefstijl transformatie programma garandeert jou een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam. Zo kun je gezond oud worden en zo lang mogelijk van het leven genieten.

Alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft komt in makkelijk te volgen stappen aan bod. Dus ook het optimaliseren van testosteron.

Het is met recht het meest complete leefstijlprogramma voor mannen.

Inschrijven kan nu via deze link.

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen