Een einde aan Diabetes

Diabetes is een verstoring in de regulering van je bloedsuiker. Diabetes betekent dat je lichaam is niet meer in staat je bloedsuiker onder controle te houden.

Een gezonde nuchtere bloedsuikerspiegel schommelt tussen de 4 en 5,5 mmol/L.

Diabetes heb je wanneer je nuchtere bloedsuiker oploopt tot 7 mmol/L.

Een te hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor je lichaam. Je kunt dat letterlijk zien. De glucose moleculen zorgen voor schade aan je bloedvaten. Het gevolg is dat de bloedvaten door die schade gaan dichtslibben.

Onbehandelde diabetes leidt daardoor tot nierfalen en zelfs tot amputatie van je voeten. De doorbloeding in die organen en weefsels is dan zo slecht, dat ze afsterven. 

Diabetes type 1 is een aangeboren aandoening. Je alvleesklier maakt in dat geval geen insuline aan en dat zul je dus moeten suppleren. 

Diabetes type 2 is een aangeleerde aandoening. Door insulineresistentie lukt het je lichaam niet meer om je bloedsuiker naar beneden te krijgen, ook al maakt je alvleesklier overuren en pompt het grote hoeveelheden insuline je bloedbaan in. 

Diabetes type 2 kun je al van ver zien aankomen.

Sterker nog, de ziekte ontwikkelt zich in de regel heel langzaam en de meeste mensen krijgen er pas last van wanneer ze een hoge leeftijd hebben. Om die reden wordt diabetes type 2 ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd. 

Diabetes is het gevolg van een steeds grotere resistentie voor insuline.

Insulineresistentie

Insulineresistentie betekent dat je cellen niet meer goed luisteren naar het hormoon insuline. Dit hormoon is nodig om je cellen glucose te laten opnemen.

Insuline is een boodschapper, die je cellen vertelt dat er glucose aankomt. Glucose is een belangrijke brandstof voor je hersenen, je hart, je lever en je spieren. 

Insuline zorgt ervoor dat de receptoren voor glucose in die cellen naar de buitenkant van de cel komen, zodat ze glucose kunnen opnemen uit het bloed.

Die glucose komt uit je voeding. Glucose is het eindproduct van de vertering van koolhydraten. 

Insulineresistentie betekent dat je cellen niet meer goed luisteren naar insuline. Ze brengen de receptoren niet meer naar de buitenkant en ze nemen daardoor veel minder glucose op. 

Die glucose blijft dus hangen in je bloed. Dit is waarom je bloedsuikerspiegel stijgt.

Volle cellen

Waarom luisteren je cellen niet meer naar insuline en waarom nemen ze geen glucose meer op?

Dit komt omdat je cellen overvol zitten met glucose en met vet. 

Glucose en vet zijn beide belangrijke brandstoffen voor je cellen. Glucose en vet worden omgezet in ATP en dat is de energiebron voor alle cellen in je lichaam.

In de mitochondriën, dit zijn de energiecentrales in je cellen, wordt ATP gemaakt uit glucose en uit vetzuren. 

Als er een grote aanvoer is van glucose en van vet, bijvoorbeeld omdat je veel hebt gegeten of omdat je bewerkt voedsel hebt gegeten met veel suiker en met veel vet, dan wordt er veel ATP geproduceerd.

Die productie moet op een goede manier verlopen. 

Wanneer er een overschot aan glucose en vetzuren een cel binnenkomt, dan verstoort dit het productie proces. 

In technische termen verzuurt een cel en ontstaan er reactieve zuurstofverbindingen die je cellen in een lichte staat van ontsteking brengen. 

Je cellen gaan zichzelf dan beschermen tegen die overproductie en nemen steeds minder glucose en vetzuren op uit het bloed.

Vol bloed

Het gevolg is dat die glucose en die vetzuren in het bloed blijven hangen. Dit is wat je meet wanneer je een nuchtere bloedsuikerspiegel meet.

Als je minimaal 12 uur niets hebt gegeten of gedronken behalve water, dan kun je meten hoeveel glucose er in je bloed circuleert, zonder dat je rekening hoeft te houden met het effect van een maaltijd.

Ook je vetgehalte kun je meten door de hoeveelheid triglyceriden in je bloed te laten bepalen.

Deze is in de regel ook verhoogd als je insulineresistent bent.

Je hebt dus bloed wat vol zit met glucose en met vet, wat door je cellen niet meer goed wordt opgenomen. Omdat die hoge bloedsuiker schadelijk is voor je lichaam, gaat je lever aan het werk om je bloedsuiker te verlagen.

Een dikke buik

Je lever kan van die suiker vet maken. Een hoog vetgehalte in je bloed is niet gezond, maar het is op de korte termijn minder schadelijk dan een hoge bloedsuiker. Daarom kiest je lever ervoor de suikers om te zetten in vet. 

Dit is één van de redenen waarom het vetgehalte in je bloed verhoogd is. Je lever produceert die vetten zelf. Het heeft dus veel minder te maken met de vetten die je eet. Je lever zet glucose om in vet, om zo te proberen je bloedsuiker te verlagen.

Je lever moet ergens naar toe met die vetten, dus je lever slaat die vetten op dicht in de buurt van de lever zelf. 

Die vetopslag vindt plaats in je buikholte. Rondom je organen slaat er zich steeds meer lichaamsvet op. 

Dit viscerale vet zit aan de binnenkant van je buikholte. Je kunt het dus niet voelen, zoals onderhuids vet. Maar je kunt het wel zien, want je buik wordt steeds boller.

Die typische mannen buik is dus vooral een gevolg van een verminderde gevoeligheid voor insuline en het is het resultaat van een verhoogde vetopslag door de lever. 

Er zijn genoeg mannen die geen overgewicht hebben, maar die wel een buikje hebben gekregen. Die buik is een signaal dat je metabool niet gezond bent. Het is een teken dat je richting diabetes gaat.

Een vette lever

Hoewel je lever van suiker vetten kan maken, is dit proces niet gezond voor je lever. Het is belastend.

Ook dat kun je terugzien in bloedonderzoek. Specifieke leverenzymen zoals ALAT en ASAT zijn dan verhoogd. Vaak zijn ze niet zo hoog als bij een acute ontsteking, maar binnen de referentiewaarden zijn ze wel aan de hoge kant. Het is een teken dat je lever onder druk staat. Het is een teken dat je lever aan het vervetten is. Hierdoor raakt ook je lever ontstoken.

Dit kun je allemaal afleiden uit bloedonderzoek. Niet alleen door die verhoogde leverwaarden, maar ook een een verhoging van ferritine, een eiwit wat ijzer bindt in je lichaam. 

Je hebt dus meerdere waarden die je bij elkaar kunt leggen om te zien wat er in je lichaam gebeurt. Niet alleen je nuchtere bloedsuiker, maar ook je nuchtere insulinespiegel, de triglyceriden en je leverwaarden zijn een belangrijk indicator. 

Daarnaast kun je ook nog meten hoeveel glucose er in rode bloedcellen is opgenomen.

Omdat rode bloedcellen tussen de 80 en 100 dagen leven, krijg je hiermee een beeld van je gemiddelde bloedsuikerspiegel over de afgelopen drie maanden. 

Wanneer je diabetes type 2 hebt, dan is deze waarde in de regel ook verhoogd. 

Diabetes zet je hele lichaam in een lichte staat van ontsteking, hetgeen je immuunsysteem onder druk zet. Diabetes is dus veel meer dan een ontregelde bloedsuikerspiegel, het is een ontregeld lichaam. 

Het bijzondere aan die ontregeling is dat je lever zelf ook suiker in je bloed brengt, zodra je gaat eten. Om te voorkomen dat je na een maaltijd een 'hypo' krijgt (een veel te lage bloedsuikerspiegel) begint je lever al met het produceren van glucose bij de eerste hap die je neemt. 

Je krijgt dus niet alleen de suikers binnen vanuit je eten, je lever doet er ook nog een schepje bovenop. 

Medicijnen

Dit is waarom mensen met beginnende diabetes type 2 het medicijn metformine krijgen. Metformine remt de productie van glucose in de lever. Hierdoor helpt het om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

In de praktijk zie je echter dat zelfs met metformine, maar zonder echte leefstijlveranderingen, je nuchtere bloedsuiker nog steeds kan oplopen tot boven de 7 mmol/L. 

Dat is ook niet zo gek, want er is geen pil opgewassen tegen een krentenbol of een bord pasta, laat staat een gevulde koek en een glas cola, wanneer je in hoge mate insulineresistent bent. 

Als metformine niet meer voldoende effect heeft, dan blijft er insuline over. Door meer insuline te spuiten dan je lichaam zelf kan aanmaken kun je de bloedsuikerspiegel naar beneden krijgen. Vaak betekent dit dat je dan wel een strak voedingsschema moet aanhouden om de balans tussen je eten en insuline goed te krijgen. 

Het betekent ook dat je dagelijks je bloedsuiker moet meten om te voorkomen dat die te laag wordt. 

Diabetes type 2 wordt nog steeds gezien als een chronische ziekte. Je hebt het en je komt er nooit meer vanaf. Door gezond te leven kun je het met medicijnen onder controle houden. 

Inmiddels weten we echter dat je in de meeste gevallen diabetes type 2 helemaal kunt terugdraaien.

In de wetenschappelijk literatuur zijn verschillende onderzoeken en casussen te vinden waarbij mensen geen medicatie meer nodig hebben en zelf hun bloedsuikerspiegel weer onder controle krijgen.

Een einde aan diabetes

Als je kijkt naar het ontstaan van diabetes en de progressie van insulineresistentie, dan is het niet zo heel erg moeilijk te bedenken hoe je een einde maakt aan diabetes type 2 

Als je cellen en je bloed te vol zitten met voedingsstoffen en je metabole systemen daardoor op tilt slaan, dan is de eerste stap je cellen en je bloed weer leeg te maken.

Dat doe je door te vasten en door tijdens het vasten flink in beweging te komen.

Vervolgens moet je voorkomen dat je weer grote hoeveelheden glucose en vet in je lichaam stopt.

Dat betekent dat je anders gaat eten. Meer eiwitrijke voeding, groente en fruit en veel minder koolhydraatrijke voeding en vooral veel minder bewerkt voedsel met grote hoeveelheden suiker, snel verteerbare koolhydraten en ongezonde industrieel bewerkte vetten erin. 

Je kunt je lichaam nog verder helpen je bloedsuiker onder controle te krijgen met een paar simpele voedingssupplementen. Die gebruik je tot je lichaam het zelf kan en vaak kun je er dan weer mee stoppen.

Het doel is de gezonde balans in je lichaam te herstellen.

Echte Mannen Diëten Niet

Ik kan je daarbij helpen.

Voor alle duidelijkheid, ik behandel geen zieke mensen en ik genees helemaal niemand. 

Ik help mannen hun leefstijl te verbeteren, zodat ze een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam krijgen.

Dat doe ik met Echte Mannen Diëten Niet: een simpele leefstijl methode gebaseerd op 4 pijlers

Die 4 pijlers zorgen ervoor dat je de gezonde balans in het lichaam herstelt. 

Het is niet voor niets dat de 4 pijlers ook de basis zijn om zelf een einde te maken aan diabetes type 2.

Het heeft allemaal met elkaar te maken. Insulineresistentie is de voorbode van veel meer ellende dan alleen maar diabetes. 

Daarom adviseer ik je de balans tussen voeden en vasten te herstellen, oorspronkelijke voeding te eten, met gewichten te trainen en nuchter te bewegen. 

Zo herstel je zelf de gezonde balans in je lichaam. Zo maak jij zelf een einde aan diabetes.

Ik help jou door bloedonderzoek te doen en je vervolgens een jaar lang te begeleiden in het maken van alle veranderingen die nodig zijn om gezond oud te worden. Dat laatste is het meest lastige: veranderen. Dat doe je alleen maar als je echt snapt wat je doet, waarom je het doet en als de veranderingen geleidelijk gaan, zodat je het niet op wilskracht hoeft te doen. 

Juist door kleine stappen te nemen maak je van iedere verandering een nieuwe gewoonte. Daardoor verbetert je gezondheid, krijg je meer energie, je voelt je gelukkiger en je valt er ook nog van af. 

Dat afvallen kan alleen maar wanneer je weer optimaal gevoelig bent voor insuline en als dat gebeurt dan heb je een einde gemaakt aan diabetes. 

Als je ook mijn hulp wilt hebben, vul dan deze vragenlijst in. Dan neem ik naar aanleiding daarvan contact met je op.

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen