Krachttraining Verlengt Je Leven

Voor je gezondheid is het belangrijker wat extra spiermassa op te bouwen dan enkel af te vallen.

Mensen met meer spiermassa leven langer. Wat extra spiermassa heeft zelfs een groter effect dan wat minder lichaamsvet.

Onderzoekers meten dit door grote groepen mensen een lange tijd te volgen. Vervolgens kijken ze naar wie er overlijdt en wie blijft leven.

Door de hele groep jaarlijks te onderzoeken kunnen ze verbanden ontdekken tussen bijvoorbeeld het eetpatroon van mensen en de kans op bepaalde ziekten. 

Uit dit soort onderzoeken blijkt dat de hoeveelheid spiermassa die mensen hebben een directe relatie heeft met hun levensverwachting.

Meer spierkracht en spiermassa verlagen je sterftekans.

Spieren verlengen je leven

Spiermassa vervult een sleutelrol in je gezondheid. Je spieren zijn je grootste orgaan. 30% van je lichaamsgewicht bestaat uit spiermassa. Die spieren zijn de enige direct bruikbare voorraad aan aminozuren voor je immuunsysteem. 

Je spieren zijn grootverbruikers van suikers en vet en helpen je zo om een gezond gewicht en een platte buik te krijgen. Als je die spieren aan het werk zet, dan produceren ze specifieke stoffen die je hele  lichaam positief beïnvloeden. 

Als jij gezond oud wilt worden, dan is het op peil houden van je spiermassa van het grootste belang. De enige manier om dat te doen is door middel van krachttraining. Krachttraining verlengt je leven. 

Overgewicht maakt je ziek

Overgewicht heeft een tegenovergesteld effect op je lichaam. Overgewicht maakt je ziek en vooral veel buikvet verkort je levensverwachting. Dit komt omdat in je buikvet allerlei stoffen worden geproduceerd die je gezondheid verslechteren.

Echte mannen diëten niet

Deze stoffen brengen je lichaam in een permanente staat van ontsteking. Dit stimuleert het ontstaan van insulineresistentie en vermindert de werking van je immuunsysteem

Buikvet werkt ook het ontstaan van het metabool syndroom in de hand. Dit is een combinatie van overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een verstoord cholesterolgehalte.  

Myokines

Je spieren produceren ook stoffen die je hele lichaam beïnvloeden. Deze stoffen maken je lichaam juist gezond. Ze worden myokines genoemd en ze spelen niet alleen een sleutelrol in je gezondheid, maar ook in het tempo waarin je lichaam veroudert.

Myokines worden alleen maar in je spieren geproduceerd en hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer van deze stoffen er zijn.

Irisine

Echte mannen diëten niet

Een voorbeeld van een myokine is de stof Irisine. Irisine wordt in je spieren geproduceerd en vooral krachttraining zorgt voor een verhoging van Irisine in lichaam.  

Wanneer Irisine je hersenen bereikt stimuleert het daar de productie van ‘brain derived neurotrophic factor’. Dit is een soort groeihormoon voor je zenuwstelsel en het houdt je hersenen gezond.

In vetweefsel zorgt Irisine voor het ‘bruinen’ van wit vet. Dit betekent dat Irisine ervoor zorgt dat je vetcellen steeds beter wordt in het afbreken en verbranden van vetzuren.

In je lever zorgt Irisine voor een optimalisering van je suiker- en vetstofwisseling. 

Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat Irisine de groei van kankercellen remt.

Net als lichaamsvet zijn je spieren een orgaan. 30% van je totale lichaamsgewicht bestaat uit spiermassa. Daarmee zijn je spieren het grootste orgaan in je lichaam.

Je spiermassa is je belangrijkste wapen in het voorkomen van ziekte en het vertragen van veroudering. 

Krachttraining verlengt je leven

Krachttraining verjongt je spieren op cellulair niveau. 

Krachttraining voorkomt ook dat je spiermassa verliest wanneer je ouder wordt. Dat is belangrijk, want de hoeveelheid spiermassa die je hebt blijkt een uitstekende voorspeller te zijn van je levensverwachting. Met wat meer spieren hou je het gewoon langer uit.

Reguliere krachttraining, hetgeen betekent dat je minimaal twee keer per week oefeningen doet gericht op het vergroten van je spierkracht, reduceert je sterftekans met 23% en je kans om te overlijden aan kanker met 31%.

Het bijzondere aan krachttraining is dat je het niet vaak hoeft te doen. Ook de manier waarop je traint maakt niet eens zoveel uit. Twee trainingen per week is al voldoende en ook simpele oefeningen met alleen je lichaamsgewicht, zoals pushups, squats en lunges, blijken al een positief effect te hebben

Niet voor niets is krachttraining één van de 4 Pijlers van Echte Mannen Diëten Niet

Krachttraining is de vonk die de motor van je lichaam in beweging brengt. Krachttraining bouwt niet alleen je spieren op, het helpt ook met afvallen. Een intensieve krachttraining verhoogt je vetverbranding een paar dagen lang. Wat extra spiermassa zorgt zelfs voor een permanente verhoging van je ruststofwisseling.

Voor de meeste mannen die ik spreek is het lastig om te beginnen met krachttraining. Iedereen begint met vasten, want dat is makkelijk. Krachttraining is echter een specifiek spelletje en de meeste mannen zijn er niet bekend mee.

Krachttraining moet je goed doen, anders werkt het niet. Om jou daarbij te helpen goed te trainen heb ik het Strongman Trainingsprogramma gemaakt. 

Dit programma maakt van jou een gezonde en sterke vent.

Dat is belangrijk. Niet omdat je met een wasbordje op het strand moet lopen of sterkste man wedstrijden moet gaan doen, maar omdat je wilt kunnen voetballen met je kleinkinderen. 

Zonder voldoende kracht en spiermassa gaat je dat niet lukken. Wat op je 30e nog vanzelfsprekend is, is op je 70e weg. Tenzij jij nu begint met trainen. 

Het Strongman Trainingsprogramma bevat een uniek format waarmee je altijd een doelmatig trainingsschema kunt maken. Ik heb al drie schema’s voor je uitgewerkt en die staan op allemaal op video. 

Je kunt dus meteen beginnen. Ga naar de gym en doe wat ik doe.

Er zitten ook een groot aantal Kettlebell oefeningen in het programma. Ik leg je iedere oefening uit met een duidelijke instructievideo. Kettlebell trainingen kun je thuis of op vakantie doen. Die trainingen maken je sterk, zonder dat je nog van iemand anders afhankelijk bent. 

No gym, no problem.

Uniek aan de trainingen is het format waar ze op gebaseerd zijn. Ik heb er al mijn 35 jaar ervaring als krachtsporter en trainer in verwerkt. 

Het doel van het Strongman Trainingsprogramma is je niet alleen aan het trainen te krijgen, maar je ook vooral aan het trainen te houden. Dat laatste is belangrijk, want we doen dit niet voor even. We doen dit voor altijd.  

Wil jij mijn hulp om gezond en sterk te worden, zodat je zo lang mogelijk van het leven kunt genieten? Klik dan hier.

Over de schrijver
Vriend, vader, auteur, blogger, vlogger, sporter, ondernemer. Bedenker van Echte Mannen Diëten Niet, het programma voor mannen die een gezond gewicht, een platte buik en een sterk lichaam willen hebben.
Reactie plaatsen